Het leek de ideale formule voor zowel woningzoekers die lastig aan een hypotheek komen, als voor spaarders die wat meer rendement zoeken: de crowdfundhypotheek. Maar wat blijkt? Nog niemand woont in een huis, gekocht met behulp van de crowd, aldus Gert-Jan Verstegen van RTLZ.

Ruim een half jaar geleden kreeg Jungo als eerste een AFM-vergunning. Oprichter Vincent van den Noort denkt dat het niet lang meer duurt voor ze echt verstrekt worden, gezien de interesse van zowel kopers als financiers. “We hebben nog een paar maanden nodig, verwacht ik. Als fintechstartup lopen we tegen nogal wat hindernissen op.”

Vooral de traditionele partijen zoals banken bewegen niet zo snel mee, merkt Van den Noort. De banken hebben er moeite mee om hun hypotheekproduct te combineren met crowdfunding.

Is er dan niemand die via crowdfunding zijn of haar droomhuis heeft gevonden? Jawel, Ard (51) en Monique (48) Veldheer hebben ruim zestig procent van hun nog te bouwen loft gefinancierd buiten de gebaande paden. Zestig investeerders hebben samen 224.000 euro ingelegd, via het platform Bouwaandeel.

“We wonen nu in Oostenrijk en hebben daar een eigen bedrijf. Maar dat maakt het lastig om via een bank aan een hypotheek te komen. Ik las een stuk in de krant over deze vorm van crowdfunden en toen is het heel snel gegaan. Al blijft het jammer dat financiering op de normale manier niet mogelijk was”, vertelt Ard telefonisch vanuit Oostenrijk.

Toch is de financiering via Bouwaandeel niet te vergelijken met de crowdfundhypotheek, zoals bijvoorbeeld Jungo die voor ogen heeft. Het bedrijf zoekt particulieren en professionals die willen investeren in vastgoed van bijvoorbeeld projectontwikkelaars. In principe worden alle gecrowdfunde woningen verhuurd. Een deel van de huurpenningen wordt gebruikt als rendement voor de investeerders, zo legt Hendrik van Zadelhoff van Bouwaandeel uit.

Waar voor menig huizenkoper de hypotheekaanvraag vaak stressvol is, vonden Ard en Monique de crowdfundperiode juist leuk en spannend: “Je kijkt iedere ochtend en avond of er nieuwe investeerders bij zijn gekomen. We hebben zelf ook campagne gevoerd via Facebook. Ik weet dat verschillende vrienden en kennissen ook daadwerkelijk hebben geïnvesteerd. Het is heel bijzonder dat mensen die dichtbij je staan hebben meegeholpen je droomhuis te realiseren.”

Toch zal ook de loft van Ard en Monique Veldheer na oplevering de huurmarkt opgaan. De eerste vijf jaar zullen ze hun huis moeten verhuren. Met die opbrengsten kunnen ze de investeerders deels terugbetalen. Ard: “Hoe het er daarna uitziet is nog afwachten. Misschien moeten we de restschuld in één keer afbetalen. Maar het kan ook dat tegen die tijd crowdfundhypotheken zo normaal zijn, dat we er zelf kunnen wonen, terwijl de huidige financiering doorloopt.”

“Ach, zo veel haast hebben we niet. Onze drie kinderen zitten hier nog op school. En waar de wijk Katendrecht nu nog enorm in opmars is, zou het over vijf jaar wel eens het nieuwe centrum van Rotterdam kunnen zijn. Na jaren in de Oostenrijkse bergen zijn we denk ik wel toe aan de stad.”

lees het artikel op RTLZ